top of page

Interview met Saskia Frickel

Beste lezer(es),
Kort geleden heb ik docente Saskia Frickel geïnterviewd, zodat jullie iets meer over haar en de – voor velen nog wat onbekende – yogavorm aplomb-yoga te weten kunnen komen. Je kunt hieronder het verslag lezen.

Interview met Saskia Frickel

Wat kunnen mensen verwachten in een les?
Tijdens de les werken we met de, voor aplomb-yoga karakteristieke, zachte oefeningen toe naar het (terug)vinden van een stabiele houding. Tijdens het navoelen van de oefeningen word je je bewust van hoe je lichaam en je adem reageren op een beweging. Je komt op die manier in contact met je fysieke lichaam en maakt zo eigenlijk een reis van je hoofd naar je lichaam.
Vanuit dit lichaamsgevoel kun je komen tot mentale ontspanning en vergroot je je mentale en fysieke zelfkennis.
Aplomb-yoga kan als wekelijkse les gevolgd worden en kan ook dienen als aanvulling op andere yogavormen. Door aplomb-yoga kun je meer verdieping gaan ervaren in de asana’s (yogahoudingen).

Wat betekent het woord “aplomb” en kun je het toelichten?
“Aplomb” is een Frans woord. Letterlijk betekent het: “in het lood zijn”.
Dit fysieke en mentale “in het lood zijn” staat centraal in de aplomb-yoga, zoals die is ontwikkeld door Maartje van Hooft. Ze is tot deze ontwikkeling geïnspireerd door haar lerares Noëlle Perez. Zij was één van de eerste Westerse leerlingen van B.K.S. Iyengar. Tijdens de intensieve training die ze in India bij hem volgde, bemerkte ze dat ze veel fysieke klachten kreeg. Om te onderzoeken hoedat kwam, is ze toen natuurvolkeren gaan bestuderen en ontdekte dat deze mensen een heel natuurlijke uitlijning hadden: een groot verschil met mensen van deze tijd, die vaak een zittend bestaan leiden.
Toen is ze op zoek gegaan naar manieren om mensen te helpen om die natuurlijke uitlijning weer terug te vinden; “d’ aplomb” noemde ze dat.

Hoe ben je zelf met yoga in contact gekomen? Wat zijn jouw persoonlijke ervaringen en hoe heeft yoga jou geholpen of inzicht gegeven?
Toen ik tijdens een reis voor het eerst kennismaakte met yoga, merkte ik dat ik vooral erg mijn best aan het doen was om de houdingen zo goed mogelijk uit te voeren. Ik kwam in een competitie met mezelf terecht, waardoor ik niet goed bij mezelf kwam tijdens de les. Jaren later volgde ik een aplomb-les en daarin beleefde ik iets heel anders: Ik leerde de houdingen vanuit zachtheid uit te voeren en te ervaren. Het ging niet langer om: “Hoe hoog of hoe diep kan ik in de houding komen?”, of om hoe lenig ik was. De zachte insteek hielp me om de competitie los te laten en diepere lagen in mezelf te gaan ervaren. Mijn enthousiasme was gewekt en ik volgde de 4-jarige docentenopleiding Amitabha bij Maartje van Hooft.

Wat is de kern van aplomb-yoga?
Aplomb gaat om het zoeken naar de natuurlijke balans van het lichaam. Iedereen heeft die natuurlijke balans, maar die is wat op de achtergrond geraakt. De, voor aplomb typische, kleine vooroefeningen helpen je om je natuurlijke as weer te gaan herkennen. Als je weer “in het lood staat”, kun je daar veel profijt van hebben bij alle andere yogavormen, maar ook bij bewegingen in het dagelijks leven.
Wat zoeken mensen die jouw lessen bezoeken?
Ze willen even bij zichzelf komen, contact maken met hun lijf. De les kan een moment zijn van ontspanning, verdieping en zelfonderzoek. Voor een aantal cursisten dragen de lessen bij aan verlichting van fysieke pijnklachten, met name in de rug.

Is aplomb-yoga voor iedereen geschikt?
Ja. Je kunt instappen met én zonder ervaring. Over aplomb-yoga valt veel te vertellen, maar zelf ervaren, vertelt je veel meer. Neem als het je aanspreekt eens contact op voor een proefles. Het duurt vaak even voordat je echt kunt ervaren wat de aplomb-yoga voor je kan betekenen. Na een proefles kun je daarom ook met de docente overleggen of je nog een paar losse lessen volgt, voordat je je definitief inschrijft.

De lessen worden gegeven op:
woensdag: 09:00 – 10:00 Aplomb-yoga
17:00 – 18:00 Yin-yoga
donderdag: 11:00 – 12:00 Yin-yoga
17:00 – 18:00 Aplomb-yoga

Kosten:
€100,- voor 10 lessen en €12,- voor een losse les

Locatie:
Yogastudio Anahata,
van Trieststraat 14,
6512 CX Nijmegen

bottom of page